Как се наричат ​​маратонките за бягане (вижте вътре)?

Основен Царевица

Недвусмислено е, че специалните спортни обувки за бягане се наричат ​​шипове.

Разбира се, всички тези видове обувки са подходящи и за бягане, някои харесват маратонки, напълно е възможно да ги използвате за дейности на открито и извършване на различни физически упражнения. Други, като пуантите или гимнастическите обувки, имат само относително отношение към маратонките, като балерина в пуантите и понякога тича около сцената, или момичетата в спортни обувки може да „ускорят“ малко, но тези обувки са предназначени за други цели.

Можете, разбира се, да бягате с обувки и токчета и това е възможно:

Но най-добрият вариант за бягане, особено професионален, е, разбира се, обувките с шипове, където функцията на шиповете не бива да се подценява. Благодарение на тях се получава по-добро сцепление с повърхността на бягащата пътека, което е важно за високи скорости - изключва се подхлъзване.

Така че правилният отговор би бил скокове.

Как да изберем спортни обувки за бягане

Състезателите и обикновените хора постоянно се включват в бягането. И двамата го правят, за да поддържат форма, както и да се грижат за здравето си. Ежедневният джогинг изисква правилния подход при избора на предавка. Много е важно спортните маратонки да са подходящи за целта си. В крайна сметка, нивото на удобство по време на обучение понякога предопределя решението да продължите или да изоставите класовете..

Спортни обувки за бягане - критерии за подбор

Изборът на подходящо облекло и обувки за бягане често определя мотивацията ви за лека атлетика. Някой иска да отслабне. Други възнамеряват да укрепят мускулите си и да спечелят издръжливост. Ако процесът на подобряване на предвидените цели е бавен, желанието да го продължите може да изчезне. В този случай комфортът играе важна роля, така че е важно да изберете дрехите си разумно, особено обувките. Пренебрегването на този фактор може да е причина за неуспех, липса на резултати от обучение..

Какви трябва да са обувките за бягане

При избора на обувка само комфортът не е достатъчен. Ако това е направено неправилно, може да възникне мускулна болка и рискът от нараняване се увеличава. И също така краката ще се уморят. Какви обувки са по-добри за бягане, така че подобни проблеми да не развалят настроението?

  • Прилягането е много важно. Как да изберем обувки за бягане точно на крака си? При проверка маратонките трябва да са напълно завързани. След това проверете прилягането на крака. Той трябва да е пълен, но не стегнат, удобен за използване.
  • Широчината на обувката играе роля. Ще бъде идеално, ако можете да движите пръстите си свободно. Оставете поне 7 мм пространство отпред. В крайна сметка кракът се увеличава с натоварване.
  • Също така трябва да обърнете внимание на линията на сгъване. Вземайки една маратонка, трябва да подпрете носа си на пода и да натиснете петата. Важно е да се види къде произхожда гънката. Трябва да се намира в пръстите на краката, а не в центъра. В противен случай е вероятно развитието на плоскостъпие. Това е особено опасно за децата. Плътните завои също водят до болки в краката.
  • Крачето може да се регулира със стелки. Обувките за деца трябва да са особено правилни. В този случай тази част е подвижна..
  • Трябва да изберете маратонки, които не тежат повече от 400 g.

Какво друго да търсите във въпроса как да изберем маратонки? Дебелината на чорапите под маратонките е важна, за да няма натиск върху пръстите. За да направите това, трябва да ги занесете в магазина за монтаж. А също така проверете покупката с чорапи у дома, като носите и се разхождате малко. Ако няма дискомфорт, изборът е направен правилно. В противен случай трябва да замените двойката с друга, по-подходяща.

Обувки за бягане през зимния сезон

Когато настъпи периодът, когато навън е студено и няма достатъчно светлина, хората с активен начин на живот все още спортуват. Всъщност не бива да спирате обичайните товари. Достатъчно е да изберете правилните маратонки за бягане и подходящо облекло за зимата. Тогава тренировките ще бъдат приятни и ще подобрят вашето здраве..

Какви обувки са предназначени за бягане през зимата и по какво се различават от летните обувки? Когато правите избор, вземете предвид следното:

  • Обувките за бягане през зимата и есента не трябва да се мокрят. Естествената кожа не отговаря много добре на това изискване. Използват се мембранни тъкани.
  • В какви маратонки да тренирате? Те трябва да издържат на въздействието на агресивната среда от реагентите, които са поръсени по тротоарите. Каша се оформя от сняг и лед, така че спортните обувки, закупени за зимно бягане, трябва да бъдат направени от водоотблъскващи материали.
  • Трябва да се избягва приплъзване. Обувките за бягане през зимата се предлагат с протектори или дори шипове.
  • Стъмнява се рано през зимата. За да се види спортистът отдалеч, спортните обувки за тренировки през студения сезон са оборудвани с отразяващи детайли (елементи).

Условия на висока влажност, температури на замръзване, заледяване изискват допълнителна защита. В същото време обувките за бягане през зимата отговарят на специални изисквания, като се спазват следните критерии:

  • Подметката е еластична и мека с канали против хлъзгане.
  • Обувките за бягане през зимата трябва да имат кожена изолация.
  • Външен слой - водоотблъскващ материал.
  • Омекотяване в предната или задната част (петата). За това се използват специални вложки..
  • Шнуровката държи маратонките добре, не се разхлабва.
  • Висок модел с дебел език, за да се предотврати навлизането на сняг.

Необходими са и високи чорапи от дишащ материал. Джогингът често се провежда в хлъзгави зони. За такава ситуация се препоръчва да купувате фалшиви шпайкове. Калъфите за обувки от каучук с метални накрайници се продават. Освен това такова оборудване за лед не е подходящо за асфалт..

Крос бягане

Безопасността е най-важният критерий за обувки и маратонки за бягане. А също така се нуждаете от комфорт и удобство. В допълнение към внимателния подбор и монтиране на крака е необходим период на свикване с актуализацията. В противен случай е лесно да се контузите и да паднете от състезанието. Обувките за бягане (или пътека за бягане) се предлагат от много компании. Независимо от името им, трябва да обърнете внимание на редица от следните критерии:

  • Комфорт, съответствие с формата на стъпалото и лека атлетика. В процеса на изпробване трябва да сте сигурни, че ви е удобно, когато се движите, скачате и почивате.
  • Обувката за бягане трябва да бъде с подходящ размер, за да предотврати плъзгане на крака от една страна на друга, когато връзките са затегнати. Но трябва да се остави място в областта на пръстите.
  • Обувките, закупени за бягане на пътеки, се пробват с обувките за тренировки. Стелката не може да се деформира или да се отклони по време на работа.
  • Горната част не ограничава движението на глезенната става. За да изпълните това изискване, трябва да разберете дали шнурката е подходяща, дали фиксиращата скоба е надеждна.
  • Какви трябва да бъдат обувките за този тип бягане по отношение на защитата на краката? Големите разстояния, включващи планински терен, изискват твърда подметка. Остри камъни могат да наранят крака. Скалистите пътеки са съчетани с дебела подметка с подметка. Но в областта на пръстите трябва да се огъва с лекота.
  • В случай на офроуд условия ще помогне плътен горен материал, който предпазва от мръсотия, пясък, постеля.

Предназначение на специални спортни обувки

Специални спортни обувки също са необходими за упражнения на хлъзгава или мека земя. Необходими са изпъкнали части или снежни скоби. Специалните обувки понякога са оборудвани с предпазител за пръсти, за да се предотврати ударът на пръстите в камъни и други предмети. Правилно защитният език е зашит по контура или се доставя с капак.

Трябва да помислите кои маратонки са най-подходящи за бягане в определена зона: водоустойчиви или не, на асфалт или на мека земя. Препоръчително е да закупите обувки с описаните характеристики преди състезанието. В обучението ще има възможност да го тествате. Условията за употреба обикновено са посочени на опаковката. Като алтернатива трябва да се консултирате с продавача, който ще избере обувки за бягане по различни повърхности. Той също така ще вземе предвид теглото, характеристиките на структурата на краката, натоварването и сезона на употреба.

Отделни характеристики, взети предвид при избора

Не всички атлетически обувки са подходящи за лека атлетика. Кецове, баскетболни обувки не се побират. Всеки спорт има специфично натоварване. Шиповете и маратонките са предназначени за лека атлетика. Те са най-безопасните, помагат за постигане на резултати. Трябва да се има предвид и индивидуалната пригодност.

Ето някои от разликите между спортните модели за бягане за мъже и жени:

  • По-тясна последна се използва за женския крак.
  • Петата в женския вариант е малко по-висока, за да предпази ахилесовото сухожилие.
  • Мъжете имат по-трудно омекотяване, защото тежат повече.

Особено важно е да се компенсира лекоатлетическото натоварване за начинаещи, тъй като това ще облекчи нараняванията. При избора на обувки се препоръчва да се обърне внимание на следните индивидуални параметри на спортистите.

  • Хората могат да имат различни височини на свода, което влияе на безопасността. Ако тази характеристика има ниска стойност, ще е необходима допълнителна супинация (с тенденция за навиване на крака навътре - пронация). При висок свод на ходилото това е категорично изключено..
  • Широк или тесен крак ще изисква съответния последен, в зависимост от производителя.
  • Индивидуалната техника на спортиста предполага наличието на параметър - разликата в подметката от петата до петите. Ако преобладава, амортизацията се поставя отзад. А при бягане с крака в предната и средната част - по-близо до носа.

Удобството, абсорбирането на удари, гумената устойчивост на износване са характеристики, които обувките имат за естествено бягане. Редица функции имат специални маратонки, използвани в отделните му дисциплини..

Не е достатъчно да се обмисли целта. Необходимо е оборудването да е добро за този, който ще го експлоатира.

"Тест" Физическа култура 7 клас

Заключителен контролен тест по физическа култура за 7. клас

Инструкции за попълване на тестови елементи.

Отговаряйки на въпроси от 1 до 15, трябва да изберете един верен отговор.

Критерии за присъждане на точки за верни отговори:

1-15 въпроса - по 1 точка.

Крайна оценка:

"5" - 12-15 точки

"4" - 8-11 точки

"3" - 5-7 точки

1. За първи път в човешката история се проведоха олимпийски игри:

а) през V век. Пр.н.е.;
б) през 776 г. пр. н. е.;
в) през 1 век. AD;
г) през 394 г. сл. Хр.

2. Олимпионистите в Древна Гърция бяха наречени:

а) жителите на Олимпия;
б) участници в олимпийските игри;
в) победителите в олимпийските игри;
г) съдии на олимпийските игри.

3. Първите олимпийски игри на нашето време се проведоха:

а) през 1894 г.;
б) през 1896 г.;
в) през 1900 г.;
г) през 1904г.

4. Основателят на съвременните олимпийски игри е:

а) Деметрий Викелас;
б) от н.е. Бутовски;
в) Пиер дьо Кубертен;
г) Жан-Жак Русо.

5. Лозунгът на Олимпийските игри:

а) „Спорт, спорт, спорт!“;
б) „О спорт! Ти си светът! ”;
в) „По-бързо! По-висок! По-силно! ";
г) „По-бързо! По-висок! По-нататък! "

6. Олимпийската харта е:

а) разпоредби за Олимпийските игри;
б) програмата на олимпийските игри;
в) кодекса на законите за олимпийското движение;
г) правила на състезанието в олимпийските спортове.

7. За първи път съветските спортисти взеха участие в Олимпийските игри:

а) през 1948 г.;
б) през 1952 г.;
в) през 1956 г.;
г) през 1960г.

8. Основателят на вътрешната система за физическо възпитание е:

а) М.В. Ломоносов;
б) К. Д. Ушински;
в) П.Ф. Лесгафт;
г) Н.А. Семашко.

9. Едно от основните средства за физическо възпитание е:

а) физическа активност;
б) упражнение;
в) физическа подготовка
г) урок по физическо възпитание.

10. Обща физическа подготовка (GP) се разбира като тренировъчен процес, насочен към:

а) върху формирането на правилна стойка;
б) хармоничното развитие на човек;
в) за всестранно развитие на физическите качества;
г) за постигане на високи спортни резултати.

11. Показателите за физическа подготовка включват:

а) сила, скорост, издръжливост;
б) височина, тегло, гръдна обиколка;
в) кръвно налягане, пулс;
г) сърдечна честота, дихателна честота.

12. Индивидуалното развитие на човешкото тяло през целия му живот се нарича:

а) генезис;
б) хистогенеза;
в) онтогенеза;
г) филогенеза.

13. Показателите за физическо развитие включват:

а) сила и гъвкавост;
б) скорост и издръжливост;
в) височина и тегло;
г) ловкост и способност за скачане.

14. Физическото бездействие е следствие от:

а) намаляване на двигателната активност на човека;
б) увеличаване на двигателната активност на човека;
в) липса на витамини в организма;
г) прекомерно хранене.

15. Липсата на витамини в човешкото тяло се нарича:

а) недостиг на витамини;
б) хиповитаминоза;
в) хипервитаминоза;
г) бактериоза.

Заключителен контролен тест по физическа култура за 7. клас

Инструкции за попълване на тестови елементи.

Отговаряйки на въпроси от 1 до 15, трябва да изберете един верен отговор.

Критерии за присъждане на точки за верни отговори:

1-15 въпроса - по 1 точка.

Крайна оценка:

"5" - 12-15 точки

"4" - 8-11 точки

"3" - 5-7 точки

1. Пулсът на възрастен нетрениран човек в покой е:

а) 60–90 удара в минута;
б) 90-150 удара в минута;
в) 150-170 удара / мин.;
г) 170-200 удара в минута.

2. Динамометърът се използва за измерване на показатели:

а) растеж;
б) жизнената способност на белите дробове;
в) сила на волята;
г) сила на ръката.

3. Упражненията, при които се съчетават скорост и сила, се наричат:

а) общо развитие;
б) собствена сила;
в) скорост-мощност;
г) група.

4. Изучаването на сложно двигателно действие трябва да започне с овладяване:

а) начална позиция;
б) основите на технологията;
в) оловни упражнения;
г) подготвителни упражнения.

5. От ниско стартиране:

а) за къси разстояния;
б) за средни разстояния;
в) за дълги разстояния;
г) кръстове.

6. Развива се бягане на дълги разстояния:

а) гъвкавост;
б) пъргавина;
в) скорост;
г) издръжливост.

7. Крос бягането се нарича:

а) купол-чаз;
б) марш;
в) кръст;
г) прескачане на препятствия.

8. Обувките за бягане се наричат:

а) маратонки;
б) пуанти;
в) чешки жени;
г) шипове.

9. Един от методите на висок скок се нарича:

а) прекрачване;
б) търкаляне;
в) превишаване;
г) скачане.

10. Размерите на волейболното игрище са:

а) 6x9 m;
б) 9х12 м;
в) 8x16 m;
г) 9x18 m.

11. Продължителност на една четвърт в баскетбола:

а) 10 минути;
б) 15 минути;
в) 20 минути;
г) 25 минути.

12. Забранено е в баскетбола:

а) игра с ръце;
б) игра с крака;
в) игра под ринга;
г) хвърля на ринга.

13. Pioneerball - приближаваща игра:

баскетболна топка;
б) волейбол;
в) до тенис на маса;
г) към футбола.

14. Основният начин на каране на ски е:

а) редуване на нестепенно движение;
б) редуване на едноетапен ход;
в) редуващ се двустепенен ход;
г) едновременно редуване на курса.

15. Спирката за поход се нарича:

а) паркинг;
б) нощувка;
в) кей;
г) спиране.

Правилни отговори

1 - b; 2 - в; 3 - b; 4 - с; 5 - с; 6 - с; 7 - b; 8 - с; 9 - с; 10 - с; 11 - а; 12 - с; 13 - c; 14 - а; 15 - а;

1 - а; 2 - d; 3 - в; 4 - с; 5 - а; 6 - d; 7 - с; 8 - g; 9 - а; 10 - г; 11 - а; 12 - b; 13 - b; 14 - с; 15 - g

Как се наричат ​​маратонките?

Изборът на спортни обувки трябва да се подходи особено сериозно. Неправилно монтираните обувки могат да причинят дискомфорт и умора. Има много варианти на продукти, използвани само за конкретни спортни зони.

Обувките за бягане са сравнително ново изобретение, което дизайнерите непрекъснато усъвършенстват. Нека да разберем как се наричат ​​конкретни видове работещи продукти.

Обувки за бягане за отдих

Само стремежът не е достатъчен за постигане на спортни победи. За да бъде физическото възпитание безопасно и продуктивно, трябва да се обърне специално внимание на избора на обувки.


Маратонките, направени специално за бягане, се характеризират с повишена степен на износоустойчивост. Те намаляват натиска върху стъпалото по време на движение и минимизират въздействията върху асфалт, земя или други повърхности.

Изработени са от кожа и дебел плат..

Подметката е направена от каучук и други фитополимерни материали. Амортисьорите се поставят под петата или под пръста. Това допринася за по-добър удар от земята..

Те имат добра въздухопропускливост, тъй като краката в тях трябва да се чувстват комфортно и дори по време на интензивни състезания не трябва да се потят и прегряват.

ВАЖНО! За упражнения на открито производителите предлагат обувки с набраздена основа.

Именно това създава най-добрата връзка с различни повърхности..

За тренировки във фитнес центрове, най-популярните маратонки с плоска платформа.

Маратонки


Маратонките се разпознават като истински обувки от джогърите.

Предпоставка е наличието на амортизация, което намалява натоварването върху човешкото тяло и увеличава скоростните характеристики. Най-често се намира в областта на петата, но понякога се среща и в носа. Когато избирате популярни марки, етикетите винаги казват къде е амортизационната част..

Подметката на маратонката е подсилена с вложки, изработени от трайни материали. Те се намират в зони с повишен стрес, като петата и отвън на пръста. Тя трябва да бъде различна, силна и лесна за огъване, така че урокът да е възможно най-удобен и да не е травматичен..

Повърхността на гънката е направена мека, подвижна и дишаща. Но гърбът трябва да е здрав. Трябва да се внимава той да не притиска или да причинява смущение от тази страна на крака..

Спецификата на мъжките и дамските обувки се различава значително и не само по отношение на цветовото разнообразие..

Женският крак е по-придирчив към конструкцията на обувката. Може да използва специални материали и специални технологии. Това се дължи на специалната конфигурация на женския крак..

Справка: петата при дамските кецове трябва да има допълнителна височина, а последната да е по-тясна.

Нежният пол тежи много по-малко. Следователно поглъщането на удара при дамските обувки е по-меко от мъжкото..

Обувки за професионалисти

За големия спорт обувките са внимателно проектирани, тъй като именно те влияят върху показателите за ефективност.

Бягащи шипове


Обувките с шипове са придобили популярност сред професионалните спортисти.

Спайк намалява нараняванията и помага за постигане на победи в спорта.

Благодарение на шиповете се подобрява сцеплението на повърхността на пистата. Това играе съществена роля за постигане на високи скорости. И подхлъзването също е изключено.

Когато купувате обувки за спорт, трябва предварително да знаете за какъв вид бягане ще бъде предназначен. Професионалистите предпочитат леки маратонки.

Съвети за избор на маратонки за бягане


Има конкретни неща, които трябва да имате предвид, когато пазарувате обувки за бягане.

  • Обувките трябва ясно да пасват на крака и да го фиксират.
  • По-добре да се даде предпочитание на маратонки с подпора. Позволява на крака да седи по-удобно на подложката.
  • Шнуровката трябва да бъде асиметрична, по-близо до вътрешната страна на стъпалото. По-добре е, ако шнурките не са фиксирани с шина и са разположени в различни отделения. Това прави възможно регулирането на ширината, така че да отговаря на характеристиките на крака.
  • Изберете естествени материали. Това може да бъде кожа, памук или тъканна мрежа с кожени вложки). Тялото ще диша в тях.
  • Закупените обувки трябва да имат свободно място и да не са гръб до гръб.
  • Препоръчително е да измервате обувки в края на деня или след физическо натоварване. По това време кракът е в оптималния си размер. По-добре е да пробвате чорапи, в които планирате да джогирате. Те ще осигурят окончателното прилягане на крака..
  • Стелката трябва да е лесно достъпна, за да може бързо да се подменя, ако е необходимо.
  • Парата трябва да е лека по тегло, не повече от 400 g.

ВНИМАНИЕ! Хората с много тегло трябва да вземат избора на обувки с особена сериозност..

Струва си да изберете модели, специално проектирани за максимално ударно натоварване. В този случай си струва да се обърне внимание на техниката на бягане. Така че, ако основната сила на тласъка пада главно върху петата, тогава моделът трябва да има специална защита (кота на петата, омекотяващи елементи).

Изборът на маратонки е разнообразен. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да се ориентирате правилно при избора на подходящите маратонки както за любителите на спорта, така и за професионалните бегачи..

История на обувките за бягане: от обувки за груб терен до обувки за астронавт

Любителят на маратонките Александра Метис разказва за това как са се променили и развили маратонките - от края на 19-ти век до наши дни. С малко известни подробности и снимки!

Историята на маратонките е историята на спортната обувна индустрия. Много от днешните популярни дизайни и технологии първоначално са разработени за бегачи..

Супер леките технологични обувки, вградените микрокомпютри, футуристичен дизайн и подметките от облак до краката са нашите маратонки. Те се превърнаха едновременно в локомотив на прогреса за други индустрии и в огледало, отразяващо развитието на спорта, културата и модата..

Обувки за бягане преди маратонки: какво се бягаше в края на 19 - началото на 20 век

Много преди да се появят специализирани обувки на пазара за почти всички спортни дисциплини, дори и най-специфичните, в света имаше само няколко вида спортно оборудване. В исторически план маратонките са едни от тях..

Според историците обувките за бягане с шипове са измислени през 1852 година.

Няколко примера за първите маратонки са запазени в един от музеите в Британски Нортхемптън и датират приблизително към средата на 19 век..

Визуално и технологично те нямаха много общо с модерните маратонки и бяха по-скоро като класически рокли, но с подплата с шипове. Обикновено те бяха предназначени за бягане на бягане. Цената за чифт тези обувки беше около 6 долара. Средният доход на семейството по това време е около 11 долара на седмица..

Едни от първите обувки за бягане с шипове

J. W. Foster and Sons (днес известен като Reebok), основан през 1890 г., се счита за един от пионерите в производството на обувки за професионални спортове..

В началото на 20-ти век тя стана известна с проектирането на кожени спринтове за Харолд Абрахамс, който взе олимпийско злато през 1924 г. за победа в състезанието на 100 метра. Между другото, именно неговият образ вдъхнови създателите на филма "Огнени колесници".

1924 г. J. W. Foster and Sons реклама за обувки за бягане

През 19-ти и началото на 20-ти век спортните обувки - и по-специално маратонките - се развиват в две посоки, които условно ги разделят на професионални атлетически и ежедневни любителски, за спортни забавления.

Тогава бягането не беше често срещано като забавление или занимание за поддържане на форма, така че обувките за бягане отдавна бяха представени единствено от състезателни пикове. Основната посока на тяхното развитие беше свързана с намаляване на теглото и подобряване на тръните. В същото време дизайнът остава възможно най-традиционен..

В същото време обувките за спортни игри (крикет, тенис, бадминтон и други спортове) стават все по-удобни за ежедневна употреба и постепенно поевтиняват благодарение на новите технологии за работа с гума.

Например, през 60-те години на миналия век, много популярни са крикет обувките с платнена горна част и връзки, които в крайна сметка са адаптирани за ежедневно носене. Съдбата й се повтаря от тенис обувки, както и маратонки за баскетбол и физическо възпитание, които най-често съчетават платнена горна част и вулканизирана гумена подметка. Разпространението и популяризирането им след Първата световна война послужиха като тласък за развитието на цялата индустрия като цяло..

Последното важно събитие от епохата може да се счита за изобретението от Адолф Даслер през 1925 г. на първите шпайкове за спринт състезания и скок на дължина с амортизиращ слой.

60-те и 70-те: началото на големите промени

Втората половина на 20-ти век донесе няколко десетки важни нововъведения в света на маратонките, които повлияха на развитието на цялата спортна обувна индустрия..

През 60-те и 70-те години технологичното „пълнене“, дизайнът и културната роля на маратонките в глобален мащаб претърпяха основни промени..

Ето някои от ключовите културни тенденции за онази епоха:

  • активно изследване на космоса и разработване на свързани технологии (например първите изкуствени спътници)
  • подобряване на транзисторите, повсеместни изчисления и развитие на мобилни устройства (джобни плейъри като Walkmen, мобилни телефони и др.)
  • синтез на нови материали и вещества за производството на потребителски стоки (кевлар, фибростъкло, нови версии на пенополимери)
  • нарастването на популярността на бягането на дълги разстояния и началото на бягащ бум след Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен.

И така, 60-те години започват с две важни събития едновременно - началото на първата по рода си масово произвеждана маратонка (New Balance Trickster), както и представянето на първата научно тествана маратонка с тегло само 96 грама от New Balance..

От началото на 60-те до края на 70-те години, т.е. за по-малко от 20 години, се формира нов пазар от бегачи аматьори, които бягат на непрофесионално ниво.

Тази глобална промяна в света на маратонките беше отговор на широко разпространената мода за джогинг (джогинг) в Съединените щати и послужи като тласък за технологичното развитие на индустрията (появата на нови материали за горната част и подметката, системи за омекотяване и контрол на пронацията и др.).

Японската марка Onitsuka Tiger и Blue Ribbon Sports, известна сега като Nike, изиграха важна роля за оформянето на модерния облик на масово достъпната обувка за бягане през този период..

Тигров маратон Оницука в началото на 70-те години

Последният успя да прерасне от дистрибуторска компания в реална продуктова компания за изключително кратко време и представи няколко революционни разработки за по-малко от 10 години (от 1972 до 1979 г.). Между тях:

  • Лек тренажор Nike Cortez с мека кожена горна част, умерено мека подметка от пяна и нехарактерна протекторна рибена кост.

Първоначално разработен под егидата на Onitsuka Tiger, моделът е обичан не само от професионални и полупрофесионални бегачи. Неговият елегантен силует се хареса на спортни ентусиасти и ученици, които продължават да носят маратонки извън стадионите и спортните игрища. Между другото, женската версия на модела - Senorita Cortez - стана една от първите в историята, създадена специално за жени.

Винтидж реклами на Nike Cortez

  • Треньор за полимери за вафли и обувки Nike Waffle Racer и състезателни обувки, които се конкурират с обичайните шипове и здрави маратонки за загряване.
Оригинален треньор за вафли Nike
  • Nike Air Tailwind, първата по рода си маратонка с въздушна капсула в подметката. Революционният дизайн е направен от Франк Руди, бивш инженер на НАСА, който донесе малко "космическа" технология в света на маратонките..

Друг важен фактор за по-нататъшното развитие на индустрията е изобретяването на найлонова тъкан, която започва да се използва широко в производството на маратонки от началото на 70-те години. Найлонът направи обувката по-лека и гъвкава, без риск от изкривяване, което беше неизбежно в фината кожа на кенгуру..

В началото на 70-те: популяризиране на маратонките и постепенна промяна в техния културен статус

От гледна точка на „културното“ развитие на маратонките, съдбата не беше лесна. През годините тя традиционно се свързва с бели хора, заможната средна класа, които спортуват за забавление. Това силно ограничи разпространението му сред работническата класа и младежките субкултури, където преобладават чернокожите и испанците..

Освен това до края на 70-те години маратонките, проектирани в предимно неутрални бяло-сиво-сини нюанси, се смятаха за „скучни“ и нямаха никакво тегло по отношение на модата: по това време тенис обувките бяха много по-популярни сред неспортистите. и баскетболни модели.

Осезаема промяна се случи в началото на 70-те години, когато рекламата за спортни обувки започна да се насочва към модни образи, не само до аргументи за чисто спортни постижения..

В резултат на това обувките за бягане все по-често се появяват извън спортните игрища и стадионите. Филмите от онова време могат да служат като потвърждение на „приемането“ на маратонки в условията на града и ежедневния гардероб: в кадъра често можете да видите герои в полуформални костюми и маратонки, или дори жени в строги поли, кожуси и в същото време - в класически бял Reebok Classic Leather на краката си (чудесен пример е главният герой на филма "Бизнес жена").

Кадър от филма "Бизнес жена"

Паралелно с това имаше постепенно въвеждане на маратонки в субкултурната среда. Например, на някои улични снимки от онова време (по-специално на снимките на нюйоркската фотографка Марта Купър) можете да видите улични артисти, b-boys (брейкданс танцьори) и хип-хоп музиканти не само в баскетболни и тенис обувки, но и в класически тичащи ники.

Още от книгата „Хип-хоп файлове: снимки 1979-1984“

Втората половина на 80-те - края на 90-те: технологичен пробив и нов образ на маратонките

Правейки голяма почивка през 60-те години, индустрията за обувки за бягане продължи да експлодира и през 80-те. Това десетилетие се превърна в едно от най-епохалните в историята на маратонките с десетки новаторски разработки. Освен това те са толкова революционни, че много от тях все още се използват - както за професионално оборудване, така и за обикновени ежедневни обувки..

Всички ключови технологични иновации от този период могат грубо да бъдат разделени на няколко групи..

Внедряване на сложни амортизационни системи

В средата на 70-те години Брукс започва активно да използва EVA (етил винил ацетат) като основен амортизиращ материал за подметките и с течение на времето повечето спортни марки са последвали примера..

Но по-близо до началото на 80-те, Nike зададе нова посока на пазара с пускането на маратонките Air Max през 1979 година. През следващите 10 години всички водещи спортни компании представиха свои собствени алтернативи на това революционно развитие..

  • Asics Gel, гел амортисьор от Onitsuka Tiger, използван за първи път в Asics GT-II c. 1986 година
Asics GT-II Modern Edition
  • 1988 Reebok Energy Return System (ERS) и нейното технологично „проследяване“ в Reebok Hexalite с абсорбиращи удара шестоъгълни клетки
Reebok ERS 2000
  • New Balance ABZORB и ENCAP, технологии с комбинирано използване на материали с различна плътност и еластичност, които бяха въведени от компанията през 80-те и 90-те години
Нов баланс 995
  • KangaRoos Dynacoil, технология за абсорбиране на удари и възстановяване на енергията, въведена през 1986 г. след две години на разработка в сътрудничество с инженери на НАСА
Винтидж реклама на технологията Dynacoil

Тестване на алтернативни методи за фиксиране

До края на 70-те години производителите на спортни обувки използваха най-традиционните методи за фиксиране на горната част, използвайки само класическа шнуровка. Към началото на 80-те години ситуацията постепенно започва да се променя: не само местоположението на ушите и връзките се променя, но и самата същност на системата за фиксиране на обувките. За да разберете колко смели се оказаха дизайнерите и инженерите от 80-те, разгледайте списъка с най-интересните им решения:

  • Кръстосани презрамки за закрепване на меката горна част на Nike Sock Racer от 1986 г.

По-късно Nike се връща към своя революционен архивен силует повече от веднъж, като Nike Sock Dart, представен през 2004 г., е един от най-добрите примери. Отделно трябва да се отбележи, че отказът от връзване по принцип е идеята на Vans, която марката е реализирала в маратонките Slip-on през 1976 г..

Nike Sock Racer

  • въздушни камери с възможност за смяна на плътно прилепване на горната част на моделите Reebok Pump

Технологията дебютира като част от баскетболната линия на марката през 1989 г., но оттогава успешно мигрира към модели за тренировки и бягане. Подобни модели се произвеждат и до днес, но най-често като почит към богатото наследство на марката..

Reebok Running Model with Pump System

  • система за връзване на дискове Puma Disc

За разлика от традиционните модели, маратонките с "диск" бяха оборудвани не с обикновени връзки, а с тънки метални или полимерни "кабели", които затягаха горната част с помощта на специален механизъм "диск".

Пума на диска Puma

Тази уникална разработка е представена за първи път през 1991 г. с обувката за бягане Puma Disc Blaze. По-късно марката използва технологията в модели за други спортове, но въпреки това връзката на Puma Disc с бягане остава по-силна от всяка друга. През годините механизмът е усъвършенстван и трансформиран първо в Puma Autodisc, по-късно - в Puma Fi.

Незадължителен екзоскелет за външна поддръжка в Nike Huarache

Класическият Nike Huarache беше един от първите с полимерен екзоскелет за допълнителна стабилност и подкрепа. Първоначално проектирана за бегачи, Nike Huarache породи семейство модели, които са били популярни сред спортисти от различни спортове през годините..

Дизайнерите на Nike не се ограничиха до Huarache в експериментите си с екзоскелети: през 1999 г. марката пусна силуета на Nike Kukini с еластичен екзоскелет, под който бяха скрити меки и леки текстилни изделия..

Nike Huarache OG

Въвеждане на електронни елементи в маратонките

Глобалната тенденция към компютъризация, която обхвана човечеството през 80-те, се отразява в индустрията на спортното оборудване. За пореден път векторът на развитие беше зададен от маратонки. През 1984 и 1985 г. две големи европейски спортни марки представиха своите „компютъризирани“ варианти на маратонки.

Говорим за Adidas Micropacer с примитивен фитнес тракер на езика, както и за Puma RS Computer Shoe с вграден мини-компютър и конектор за синхронизиране с Apple IIE, Commodore 64 и IBM PC.

Компютърна обувка Puma RS

По-изтънчени комбинации от кройка и материали

Докато анализирате историята на спортните обувки и ключовите силуети на всяко от десетилетията, лесно можете да проследите една основна тенденция - постоянно усложняване.

Ако всяко от десетилетията трябваше да бъде описано с няколко думи, то 70-те са минимализъм, визуална лекота и бърза елегантност, 80-те са лека агресивност и претенциозност, а 90-те са масивни, технологично ориентирани и подчертано футуризъм..

Ерата от 90-те се превърна във време на триумф за най-сложните дизайни и това важи за маратонките почти на първо място. Това може да се обясни с няколко причини:

  • голям избор от нови синтетични материали и място за експерименти с тяхната комбинация
  • провеждане на нови изследвания върху човешкото тяло и неговите движения, както и използване на техните резултати за разработване на спортни обувки
  • глобална тенденция към мамсимализъм и трупане на детайли.

Началото на цикъла от минали тенденции и ролята на маратонките за оформяне на тенденциите на 21-ви век

В началото на новия век маратонките получиха особено значима роля: те се превърнаха в своеобразни модни тенденции, както технологични, така и модерни. През първите две десетилетия маратонките са оформили или поддържат няколко основни световни тенденции..

Въвеждане на електронни системи за проследяване (от 2006 г.) и разработване на нови начини за автоматично връзване

Развитието в тази посока започна в средата на 80-те, но от края на 2000-те те навлязоха в нова активна фаза. Преломният момент в компютъризирането на маратонките през 21 век е пускането на маратонки със система за проследяване и синхронизация със смартфон Nike +, която марката разработи съвместно с Apple..

През следващите няколко години подобни системи бяха разработени от Under Armour и Xiaomi, както и няколко независими компании. В момента обувките за бягане са едни от най-разпространените и активно подобряващи се елементи на ежедневния гардероб с „интелигентно“ пълнене. Можете да прочетете повече за компютъризирането на маратонки тук..

Устойчиво потребление и устойчиво производство (от 2008 г.)

През последните десет години темата за екологичното производство се превърна в една от най-обсъжданите и социално значими. И преди модните медии да започнат да обсъждат проблема масово, дизайнерите на маратонки за джогинг бяха сериозно ангажирани с решаването му..

Ярка проява на това беше първата маратонка за бягане BioMoGo от Brooks с биоразградима подметка. По-късно примера им последва Adidas, който от 2015 г. заедно с Parley произвежда маратонки от рециклирани океански отломки..

Синтетичните рециклирани материали също се използват активно в производството на Nike: няколко работещи модела на марката, включително Air VaporMax (2017) и Air Max 270 React (2019), са рециклирани поне 70%..

Adidas UltraBoost x Parley Изработен от океанска пластмаса

Твърдотъкани конструкции (от 2012 г.)

През 2012 г. Nike представи първата маратонка Nike Flyknit с изтъкана горна част. Тази технология е поставила глобална тенденция за развитие на подобни технологии за спортни обувки за напълно различни цели. Днес едва ли е възможно да се назове поне една голяма марка със спортни обувки в гамата, която няма поне един модел с плътно плетена горна част..

Nike Flyknit Trainer

Използване на 3D печат (от 2013 г.)

В началото на 2010-те New Balance (2013) и Adidas (2015) са пионери на масово производство на обувки с „щамповани“ подметки..

Благодарение на тях стана ясно какъв потенциал има технологията за 3D печат за производството на обувки (предимно спортни обувки). Засега производствените възможности за постоянно пускане на такива модели са ограничени, което се отразява на себестойността и обема на тиража. Ние обаче вече не говорим за поръчка.

New Balance FuelCell Echo Triple, частично отпечатана подметка

Миграция на спортна екипировка не само към улиците, но и към подиумите (от 2010 г.)

Началото на 2010-те беше придружено от бавна, но стабилна миграция на маратонки от спортни площадки и улици към ново „поле“ - модни подиуми. Фийби Файло (бивш креативен директор на Chloé и Céline) направи маратонките част от модния имидж на светската светлина.

Маратонка Valentino, която имитира в близост модели на Nike от 70-те години

Първоначално цялото внимание беше съсредоточено върху реколта баскетболни и тенис модели, но от 2011 г. фокусът се измести към работещите модели от началото на 80-те, а след това към технологичните модели от ерата на 90-те..

Първоначално марките адаптираха съществуващите модели за себе си, но с идването на тенденцията през 90-те и т. Нар. „Бащини обувки“ („грозни обувки“), модни къщи (Valentino, Versace, Balenciaga, Chanel и др.) И големи играчи на масовия пазар ( групите Inditex и H&M, по-специално) започнаха да разработват свои собствени модели в стила на масивни маратонки от миналия век. След маратонките други елементи на традиционното спортно оборудване постепенно мигрират в света на висшата мода за малко по-малко от 10 години..

Versace Chain Reaction, проектиран с поглед върху „грозната“ маратонка от 90-те години

Можем да кажем, че началото на 21-ви век, особено 2010-те, е най-противоречивата ера в развитието на маратонките за бягане. От една страна, тенденциите от последните десетилетия се завръщат, от друга страна, това е времето на мощен технологичен пробив, който коренно променя подхода към проектирането и производството..

В последната важна роля изигра появата на нови амортизиращи материали, които могат да заменят EVA за професионални обувки. Те включват Nike Lunarlon (2008), следвани от Nike React (2017), New Balance Fresh Foam (2014) и Adidas Boost (2013). Повечето от тях се използват заедно с други конструкции, включително модули за стабилност, както и блокове и капсули с различна плътност в различни части на стъпалото..

Тук бих искал да кажа „Е, това е всичко“, но не, не всички. Първо, тази кратка ретроспекция е само върхът на айсберга, наречен „Историята на обувките за бягане“. И второ, нещо подсказва, че всичките й трансформации през последните 100 години служат само като цветна прелюдия и всичко най-интересно все още ни предстои..

Обувки за бягане: кои са основните правила за избор

Бягането е популярна област на физическото възпитание. Много хора правят това занимание сами, като всяка сутрин ходят на бягане. Голям брой спортисти избират бягането като своя посока. Но за безопасност и удобство по време на класовете се изисква висококачествено оборудване. Обувките за бягане са един от основните атрибути, които са важни за компетентното провеждане на класовете.

Как се наричат ​​маратонките??

Обувките за бягане са относително нов тип обувки. Дизайнерите са взели предвид всички показатели, така че бегачът е наистина удобен и натоварването е минимално. Освен това моделите редовно се подобряват..

Проектирани специално за джогинг, професионалните и развлекателни маратонки за бягане имат анатомичен дизайн и плътно прилепване.

Модели за обучение на любители

За хората, които бягат на аматьорско ниво, има богат избор от маратонки с анатомична подметка и стелка. Можете да изберете и кецове от плат, но те нямат достатъчно амортизация, за да намалят стреса върху гръбначния стълб и сухожилията.

Повечето обувки за бягане са проектирани не само за намаляване на риска от нараняване, но и за увеличаване на представянето на спортиста, като скоростта на изминаване на дадено разстояние.

Според оборудването маратонките за бягане на аматьорско ниво са разделени на две групи:

  • обувки за неравен терен (те се отличават с оребрена подметка за по-добро сцепление, както и твърда последна, която държи стъпалото добре и намалява риска от нараняване);
  • ботуши за бягане по асфалт или упражнения на бягаща пътека (меки и леки, с амортисьор в петата и пръстите за намаляване на натоварването, не толкова твърди, колкото моделите от първата група).

В зависимост от естеството на дейността, струва си да закупите точно този тип обувки, който е подходящ за определена област и характеристики на обучение. Ако редувате бягане на открито и упражнения във фитнеса, не бива да спестявате. Купете си няколко съвпадащи чифта маратонки.

Професионални обувки за бягане

Шипове се използват за професионално обучение. Това е специален тип обувки, снабдени с остри шипове по цялата подметка или в областта на предната част на краката. Основната им цел е да предпазят спортиста от непланирани маневри, като плъзгане.

Обувките са специално проектирани да минимизират рисковете от бегач при спортни наранявания по време на бягане.

Самите ботуши обикновено са изработени от леки, модерни материи или други материали. Те трябва да отговарят на редица фактори:

  • осигуряват надеждно сцепление;
  • поддържайте крака добре;
  • бъдете удобни;
  • оставете краката да "дишат";
  • намаляване на стреса по време на бягане.

Повечето съвременни модели отговарят на всички посочени изисквания. По-добре е да ги купувате в специализирани магазини след консултация с продавачи.

Как да изберем?

Експертите съветват да пазарувате обувки за бягане във вечерните часове, когато кракът леко се подуе и се разкрие максималният му размер. Трябва да се направи внимателно монтиране. Трябва да обуете две обувки наведнъж и да изпълните няколко упражнения за загряване в тях. Това ще ви позволи да разберете колко удобни и удобни са на крака..

Обърнете внимание на амортизиращите вложки, както и на качеството на материала, от който са направени маратонките. По време на тренировка кракът трябва да „диша“ свободно. Огромен плюс за качеството ще бъде иновативната подметка с повишена устойчивост на износване, която ще позволи на обувките да издържат по-дълго..

Наличието на отразяващи вложки няма да е излишно. Това е особено вярно, ако бегачът предпочита да джогинг в град, в непосредствена близост до магистрали.

Обувки за бягане се наричат

1. За първи път в човешката история се проведоха олимпийски игри:
б) през 776 г. пр. н. е.;
2. Олимпионистите в Древна Гърция бяха наречени:
в) победителите в олимпийските игри;
3. Първите олимпийски игри на нашето време се проведоха:
б) през 1896 г.;
4. Основателят на съвременните олимпийски игри е:
в) Пиер дьо Кубертен;
5. Лозунгът на Олимпийските игри:
в) „По-бързо! По-висок! По-силно! ";
6. Олимпийската харта е:
в) кодекса на законите за олимпийското движение;
7. За първи път съветските спортисти взеха участие в Олимпийските игри:
б) през 1952 г.;
8. Основателят на вътрешната система за физическо възпитание е:
в) П.Ф. Лесгафт;
9. Едно от основните средства за физическо възпитание е:
в) физическа подготовка
10. Обща физическа подготовка (GP) се разбира като тренировъчен процес, насочен към:
в) за всестранно развитие на физическите качества;
11. Показателите за физическа подготовка включват:
а) сила, скорост, издръжливост
12. Индивидуалното развитие на човешкото тяло през целия му живот се нарича:
в) онтогенеза;
13. Показателите за физическо развитие включват:
в) височина и тегло;
14. Физическото бездействие е следствие от:
а) намаляване на двигателната активност на човека;
15. Липсата на витамини в човешкото тяло се нарича:
а) недостиг на витамини;
16. Пулсът в покой на възрастен нетрениран човек е:
а) 60–90 удара в минута;
17. Динамометърът служи за измерване на показатели:
г) сила на ръката.
18. Упражнения, които съчетават скорост и сила, се наричат:
в) скорост-мощност;
19. Изучаването на сложно двигателно действие трябва да започне с овладяване:
в) оловни упражнения;
20. Бягайте от нисък старт:
а) за къси разстояния;
21. Бягането на дълги разстояния се развива:
г) издръжливост.
22. Бягането с бягане се нарича:
в) кръст;
23. Обувките за бягане се наричат:
г) шипове.
24. Един от методите на висок скок се нарича:
а) прекрачване;
25. Размерите на волейболното игрище са:
г) 9x18 m.
26. Продължителност на една четвърт в баскетбола:
а) 10 минути;
27. Забранено е в баскетбола:
б) игра с крака;
28. Pioneerball - приближаваща игра:
б) волейбол;
29. Основният начин на каране на ски е:
в) редуващ се двустепенен ход;
30. Спирката за почивка в похода се нарича:
г) спиране.

1 - b; 2 - в; 3 - b; 4 - с; 5 - с; 6 - с; 7 - b; 8 - с; 9 - с; 10 - с; 11 - а; 12 - с; 13 - c; 14 - а; 15 - а; 16 - а; 17 - g; 18 - с; 19 - c; 20 - а; 21 - g; 22 - с; 23 - g; 24 - а; 25 - g; 26 - а; 27 - b; 28 - b; 29 - в; 30 - g

1. За първи път в човешката история се проведоха олимпийски игри:

а) през V век. Пр.н.е.;
б) през 776 г. пр. н. е.;
в) през 1 век. AD;
г) през 394 г. сл. Хр.

2. Олимпионистите в Древна Гърция бяха наречени:

а) жителите на Олимпия;
б) участници в олимпийските игри;
в) победителите в олимпийските игри;
г) съдии на олимпийските игри.

3. Първите олимпийски игри на нашето време се проведоха:

а) през 1894 г.;
б) през 1896 г.;
в) през 1900 г.;
г) през 1904г.

4. Основателят на съвременните олимпийски игри е:

а) Деметрий Викелас;
б) от н.е. Бутовски;
в) Пиер дьо Кубертен;
г) Жан-Жак Русо.

5. Лозунгът на Олимпийските игри:

а) „Спорт, спорт, спорт!“;
б) „О спорт! Ти си светът! ”;
в) „По-бързо! По-висок! По-силно! ";
г) „По-бързо! По-висок! По-нататък! "

6. Олимпийската харта е:

а) разпоредби за Олимпийските игри;
б) програмата на олимпийските игри;
в) кодекса на законите за олимпийското движение;
г) правила на състезанието в олимпийските спортове.

7. За първи път съветските спортисти взеха участие в Олимпийските игри:

а) през 1948 г.;
б) през 1952 г.;
в) през 1956 г.;
г) през 1960г.

8. Основателят на вътрешната система за физическо възпитание е:

а) М.В. Ломоносов;
б) К. Д. Ушински;
в) П.Ф. Лесгафт;
г) Н.А. Семашко.

9. Едно от основните средства за физическо възпитание е:

а) физическа активност;
б) упражнение;
в) физическа подготовка
г) урок по физическо възпитание.

10. Обща физическа подготовка (GP) се разбира като тренировъчен процес, насочен към:

а) върху формирането на правилна стойка;
б) хармоничното развитие на човек;
в) за всестранно развитие на физическите качества;
г) за постигане на високи спортни резултати.

11. Показателите за физическа подготовка включват:

а) сила, скорост, издръжливост;
б) височина, тегло, гръдна обиколка;
в) кръвно налягане, пулс;
г) сърдечна честота, дихателна честота.

12. Индивидуалното развитие на човешкото тяло през целия му живот се нарича:

а) генезис;
б) хистогенеза;
в) онтогенеза;
г) филогенеза.

13. Показателите за физическо развитие включват:

а) сила и гъвкавост;
б) скорост и издръжливост;
в) височина и тегло;
г) ловкост и способност за скачане.

14. Физическото бездействие е следствие от:

а) намаляване на двигателната активност на човека;
б) увеличаване на двигателната активност на човека;
в) липса на витамини в организма;
г) прекомерно хранене.

15. Липсата на витамини в човешкото тяло се нарича:

а) недостиг на витамини;
б) хиповитаминоза;
в) хипервитаминоза;
г) бактериоза.

16. Пулсът в покой на възрастен нетрениран човек е:

а) 60–90 удара в минута;
б) 90-150 удара в минута;
в) 150-170 удара / мин.;
г) 170-200 удара в минута.

17. Динамометърът служи за измерване на показатели:

а) растеж;
б) жизнената способност на белите дробове;
в) сила на волята;
г) сила на ръката.

18. Упражнения, които съчетават скорост и сила, се наричат:

а) общо развитие;
б) собствена сила;
в) скорост-мощност;
г) група.

19. Изучаването на сложно двигателно действие трябва да започне с овладяване:

а) начална позиция;
б) основите на технологията;
в) оловни упражнения;
г) подготвителни упражнения.

20. Бягане от нисък старт:

а) за къси разстояния;
б) за средни разстояния;
в) за дълги разстояния;
г) кръстове.

21. Бягането на дълги разстояния се развива:

а) гъвкавост;
б) пъргавина;
в) скорост;
г) издръжливост.

22. Бягането с бягане се нарича:

а) купол-чаз;
б) марш;
в) кръст;
г) прескачане на препятствия.

23. Обувките за бягане се наричат:

а) маратонки;
б) пуанти;
в) чешки жени;
г) шипове.

24. Един от методите на висок скок се нарича:

а) прекрачване;
б) търкаляне;
в) превишаване;
г) скачане.

25. Размерите на волейболното игрище са:

а) 6x9 m;
б) 9х12 м;
в) 8x16 m;
г) 9x18 m.

26. Продължителност на една четвърт в баскетбола:

а) 10 минути;
б) 15 минути;
в) 20 минути;
г) 25 минути.

27. Забранено е в баскетбола:

а) игра с ръце;
б) игра с крака;
в) игра под ринга;
г) хвърля на ринга.

28. Pioneerball - приближаваща игра:

баскетболна топка;
б) волейбол;
в) до тенис на маса;
г) към футбола.

29. Основният начин на каране на ски е:

а) редуване на нестепенно движение;
б) редуване на едноетапен ход;
в) редуващ се двустепенен ход;
г) едновременно редуване на курса.

30. Спирката за почивка в похода се нарича:

а) паркинг;
б) нощувка;
в) кей;
г) спиране.

1 - b; 2 - в; 3 - b; 4 - с; 5 - с; 6 - с; 7 - b; 8 - с; 9 - с; 10 - с; 11 - а; 12 - с; 13 - c; 14 - а; 15 - а; 16 - а; 17 - g; 18 - с; 19 - c; 20 - а; 21 - g; 22 - с; 23 - g; 24 - а; 25 - g; 26 - а; 27 - b; 28 - b; 29 - в; 30 - g

# 1
P / p Въпроси Опции за отговор
1 Родина на футбола а) Америка

в) Англия
2 Какво е основното качество на спринт бягането а) сила

в) издръжливост
3 Какво е хиподинамия а) вид спорт

б) заседнал начин на живот

в) акробатични упражнения
4 Основната опора на човек по време на движения а) мускули

б) вътрешни органи

в) скелет
5 Какъв вид спорт позволява да се развие по-ефективно скоростта на реакция а) баскетбол

в) парашутизъм
6 Дължина на маратонското разстояние а) 32 км. 192м.

в) 40 км. 192м
7 Колко време продължават летните олимпийски игри? а) 10 дни

в) 15 дни
8 Назовете началния етап на втвърдяване на водата а) разтриване

в) плуване
9 Деветкратен световен шампион по гръко-римска борба а) А. Карелин

в) Р. Зинчук
10 В коя професия физическото качество „сръчност“ се проявява повече а) инженер

# 2
P / p Въпроси Опции за отговор
1 Мускулната работа има благоприятен ефект а) само върху самите мускули

б) за цялото тяло

в) само в сърцето
2 Какво е името на спорта, който съчетава ски бягане със стрелба а) ръчна борба

в) бобслей
3 Държава, в която за първи път се играе шах а) Ливан

в) Гърция
4 Мотото на Олимпийските игри а) „Олимпийците са сред нас“

б) "По-бързо, по-високо, по-силно!"

в) „О спорт! Ти си светът! "
5 Кой спорт е най-важната скорост на реакция а) бокс

в) плуване
6 За определяне на теста за сръчност а) 6-минутно бягане

б) бягане на 30 метра

в) совалка
7 Какви са характеристиките на умората а) отказ от работа

б) временно намаляване на производителността

в) повишен сърдечен ритъм
8 Физическата култура е насочена към подобряване на а) морални и волеви качества на хората

б) техники на двигателните действия

в) човешки природни свойства
9 Посочете броя на играчите във волейболния отбор а) 5

в 7
10 По-полезно е да спите на: а) страна

№ 3
P / p Въпроси Опции за отговор
1 Какво е свободен стил? а) ски многобой

б) надолу

в) ски скокове
2 Кой спорт е най-гъвкав? а) фехтовка

в) художествена гимнастика
3 За проява на скорост използвайте теста: а) бягане на 30 м.

б) 6 минути бягане

в) совалка
4 Най-добрите условия за развитие на ловкост се създават по време на: а) игри на открито

б) скок на височина

в) бягане с максимална скорост
5 Какво физическо качество се развива при дълго бягане с бавно темпо. а) сила

в) скорост
6 При изпреварване на скиор се подава сигнал: а) със свирка

в) докосване на ски стълб
7 Какво е адаптация? а) адаптация на тялото към околната среда

б) един от видовете заболявания

в) устройство за определяне силата на ръцете
8 Кое въже е по-лесно да се научиш да прескачаш? а) дълъг

в) средно
9 Колко играчи са в баскетболния отбор? а) 5

в 7
10 Кое разстояние в лека атлетика не е класическо? а) 100м.

# 4
P / p Въпроси Опции за отговор
1 Кой спорт е по-издръжлив? а) хвърляне на дискос

б) маратонско бягане

в) скачане във водата
2 Спортът, известен като „Кралицата на спортовете“ а) лека атлетика

б) стрелба с лък

в) художествена гимнастика
3 Вид спорт, където дихателната функция се проявява най-много. а) плуване

в) стрелба
4 съветски футболист. Най-добрият вратар на всички времена а) Филимонов

в) Дасаев
5 При заседнал начин на живот: а) ефективността се увеличава

б) процесът на стареене се забавя

в) развива се слабост на сърдечния мускул
6 Физическата култура е а) стремеж към по-високи спортни постижения

б) вид развлекателна дейност

в) част от човешката култура
7 Какво се нарича поза? а) Качество на гръбначния стълб за благосъстояние

б) пролетни характеристики на гръбначния стълб и стъпалата

в) обичайната стойка на човек в изправено положение
8 Колко време са зимните олимпийски игри? а) 10 дни

в) 12 дни
9 Какво означава думата „лека атлетика“ на гръцки? бой

в) хвърляне
10 отличителни външни признака на умора а) задух, изпотяване

б) повишен пулс

в) главоболие

Отговори на тестовете:
No1 No2 No3 No4
1-c 6-b 1-b 6-c 1-a 6-b 1-b 6-c
2-b 7-c 2-b 7-b 2-c 7-a 2-a 7-c
3-b 8-a 3-b 8-a 3-a 8-a 3-a 8-a
4-c 9-a 4-c 9-b 4-a 9-a 4-b 9-a
5-а 10-а 5-а 10-а 5-а 10-а 5-а 10-а

  • Предишна Статия

    Кракът боли в легнало положение от бедрото по целия крак

Статии За Бурсит